Ticker

6/recent/ticker-posts

Diyet için bat yemeği bat yemeği tarifi

Diyet için bat yemeği bat yemeği tarifi bat yemeği zayıflatır mı? bat yemeği nasıl yapılır? bat yemeği kilo verdirir mi?

Tokat yöresinde tüketilen batın, formda kalabilmek isteyenler için iyi bir seçenek 

Batın ana malzemesi yeşil mercimeğin birçok faydasının olduğunu ifade eden Erol, "Yaklaşan yaz günlerinde, Tokat'a özgü bir yemek olan bat, iyi bir seçenek olarak sofralarımızda yer almalıdır. Araştırmalara göre, kuru baklagiller, kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaktadır. Böylece, en sık ölüm sebebi olan kalp hastalıklarının önüne geçilebilmek için uygun beslenme alışkanlıkları içinde kuru baklagilleri içeren bat gibi yemekler bulunmalıdır" diye konuştu.

Doğal gıdaların tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Erol, "Bat, Tokat yöresine ait, oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemek seçimidir. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için, kalori bakımından düşük, besin çeşitliliği açısından yeterli olan bat gibi lezzetleri sofralarımızdan eksik etmeyelim" ifadesini kullandı.

Bat yemeğinin yapılışı

Malzemeler:

-1 su bardağı yeşil mercimek,
-9 bardak su,
-1 çay bardağı ince köftelik bulgur,
-2 orta boy soğan,
-4 sivri biber,
-4 orta boy domates,
-1 yemek kaşığı salça,
-1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber,
-1 tatlı kaşığı pul biber,
-Yarım limon suyu ve isteğe bağlı olarak 100 gram ceviz kullanılır.

Hazırlanışı:

Tencereye bir bardak yeşil mercimek konulur. Daha sonra 7 bardak su ilave edilip ocakta kaynamaya bırakılır. Mercimekler piştikten sonra, tencere soğuması için ocaktan alınır. Daha sonra bulgur ilave edilip 15 dakika beklenir. Bu sırada soğan, domates, biber doğranır. Bir kasede salça sulandırılır. Beklemeye bırakılan bulgur suyu çektikten sonra 2 bardak su ilave edilir. Hazırlanan diğer malzemeler yemeğe katılır. Yemeğe, limon ve pul biber eklenir. Arzu edilirse dövülmüş ceviz bu sırada konularak servis edilir. Bat yemeği, salamura üzüm yaprağı veya kıtır ekmekle yenilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar