Ticker

6/recent/ticker-posts

Diyetler neden başarısız oluyor?

Diyeti hayatınızı kısıtlayan, sizi sevdiğiniz şeylerden mahrum bırakan dayatma süreci olarak görmeyin. Diyette hedefiniz kilo vermek değil; sağlıklı beslenmek olsun. Yazın en sevdiğiniz bikiniyi giymek için diyet programı uygulayıp bunu başarmış olabilirsiniz. Ancak önemli olan anlık çözümler değil; ömür boyu uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme düzenini bulmak.
YANLIŞ DİYETLER
Bir diyet programının herkeste başarılı sonuçlar vermesini beklemek gerçekçi olmaz. Bu yüzden şok diyetlere, popüler beslenme önerilerine inanmayın. Sizi siz yapan genetik faktörler, çevresel etkenler, yaş, metabolizma hızı gibi etkenler kilo verme rutininizi de belirliyor. Size uymayan diyet programı gereğinden fazla ya da yetersiz kalori almanıza neden olabilir. Fazla kalori almak nasıl kilo almanıza neden oluyorsa yetersiz kalori almak da metabolizmanızı yavaşlatabilir, yağ yerine kas kaybedebilirsiniz. En sevdiğiniz yiyecekleri yememek konusunda kesin şartlar koyan diyetlerse baş ağrısına, fiziksel ve zihinsel yorgunluğa ve asabiyete neden olabilir. Bu yüzden diyet yaparken kendinize fazla yüklenmeyin. Eğer çikolata hayatta vazgeçemeyeceğiniz bir şeyse diyet yaptığınız için çikolatadan vazgeçmeniz
gerekmiyor. Önemli olan porsiyon kontrolü.
SOSYAL BASKI
Diyet sürecinde çevrenizdeki insanlar müdahaleci davranabilir. Diyet yapmaya ihtiyacınız olmadığını söyleyip yemenize neden olabilirler. İş arkadaşlarınız veya çevrenizdekiler yüksek kalorili yiyecekleri tercih ederken sizin sağlıklı besleniyor olmanız onlara tuhaf gelebilir. Bu konuda kararlı olun. Davranışlarınızı insanların ne diyeceği değil; sağlıklı olma tutkunuz belirlesin. Zamanla onların da sizi örnek alacağından emin olabilirsiniz.
SABRETMEYİ ÖĞRENİN
Kilo vermeye karar verdiğiniz anda sonuçları hemen görmek isteyebilirsiniz. Çevrenizdeki insanlardan dinlediğiniz "Arkadaşımın komşusu yeni bir diyete başlamış. İnanmazsın ama ayda 10 kilo vermiş" gibi gerçekçi olmayan söylemler motivasyonunuzu düşürebilir. Böyle bir durumda kendinize hatırlatma yapın. Vermek istediğiniz tüm o kiloları kaç ayda hatta kaç yılda almıştınız? Elbette diyet sürecinde bu kiloları verirken biraz zamana ihtiyacınız var. Kulaklarınızı çevrenizden gelenlere kapatın ve tekrar motive olun. Zamanla istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Hızlı kilo vermeyi hedeflemeyin aksi takdirde yeniden alabilirsiniz.
İŞİ BİLENE BIRAKIN
Tüm bu saydığımız nedenler dışında kansızlık, insülin direnci, tiroid rahatsızlıkları, hormon bozuklukları, mide ve bağırsak problemleri de diyetlerin başarısız olmasına neden olabilir. Eğer diyet sonunda başarılı sonuçlar elde etmek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey uzmana başvurmak. Çünkü size en uygun diyeti ancak diyetisyen yazabilir. Diyet yapmaya başlamak kolaydır. Çünkü başlangıçta motivasyonunuz yüksektir. Ama zamanla sevdiğiniz yiyecekleri reddetmek zorlaşır, irade ve disiplin konusunda sıkıntı yaşarsınız. Yani, kilo verme yolunda başlamak değil; size en uygun olan, anlaştığınız diyetisyeni bulmak yolun yarısıdır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar