Ticker

6/recent/ticker-posts

Haftada 2 gün diyeti

Yo-yo etkisi olarak adlandırdığımız sürekli kilo alıp vermek vücuda ve sağlığınıza zarar verdiği kadar akabinde hizla geri alinan kalici olmayan sonuçlara neden olur. Kaybedilen kilonun başarılı sayılabilmesi için en az 2 yıl süresince korunması gerekiyor. Kilo koruma konusundaki en önemli faktör ise ‘motivasyon’. Evet yanlış duymadınız anahtar kelime ‘motivasyon’. Motivasyonu kaybetmemek için sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve verdiğiniz kiloyu korumak gerekiyor bu da yaşam tarzınıza ve sosyal yaşantınıza uygun bir beslenme programıyla mümkün oluyor. 

Sağlıklı verdiğiniz kiloyu korumak için, diyet yaparken daha çok avokado yemek, yaban mersini tüketmeden güne başlamamak gibi spesifik besinlerin tüketimi değil, sevdiğiniz besinlerden oluşan ve sizin yaşam tarzınıza uygun besinleri seçmek sağlıklı beslenmeye devam etmenizi sağlıyor ve tabii yardım aldığınız uzmanla iletişiminizi koparmamak o ideal kilonuza indikten sonra 2-3 ayda bir de olsa mutlaka uzmanınıza uğrayıp ölçümlerinizi yaptırmanız motivasyonunuz için önemli.
Fazla kilom var, uzun süreli diyetlerle motivasyonumu sağlayamıyorum, yıllardır fazla kilolarımla savaştım, daha önce kilo vermeyi deneyip başaramadım, verdiğim kiloları hızla geri aldım ya da uzun sureli diyetler yapmaktan sıkıldım, diyorsanız sürekli uygulayabileceğiniz yaşam tarzınıza uygun bir diyet yapmamışsınız demektir , bu durumda haftada sadece 2 gün diyet yaparak zayıflamak tam size göre.
Dr.Michelle Harvie ve Prof. Tony Howell tarafından geliştirilen, bilimsel araştırmalarla desteklenmiş yepyeni bir yaklaşım olan “2-Gün Diyeti” nin uygulanması da bir o kadar kolay: haftada sadece iki gün üst üste diyet uyguluyor, diğer beş gün ise normal beslenmenize devam ediyorsunuz.
2-gün diyeti, haftanın iki günü düşük kalorili beslenmenizi tavsiye ediyor ama düşük kalorisine rağmen aç kalmıyorsunuz çünkü bu iki günde protein içeriği yüksek, meyve ve sebze gibi posa içeriği yüksek, tekli doymamış yağlar içeren (örneğin;yer fıstığı, ceviz), doyurucu ve açlık hissini azaltan yiyecekler mevcut. Bu besinler, tok hissetmenizi sağladıkları için bu sayede gereğinden fazla yemenizi engelleniyor. 2 gün-diyeti özellikle insanların yedikten bir süre sonra daha aç hissetmelerini sağlayan basit karbonhidratları daha az miktarda içeriyor. Sınırlamanın olmadığı, diğer beş günde ise, normal, sağlıklı, Akdeniz stili yemeklerinizi yemeye devam ediyorsunuz.
Haftanın iki günü, protein açısından zengin gıdalar, sağlıklı yağlar, düşük yağlı süt ürünleri ve bazı meyve-sebzeleri tüketmek, kalori hesabı ile uğraşmadan, ve erkek için ayrı ayrı hesaplanmış, minimum ve maksimum düzeylerde hangi yemeği ne kadar yiyebileceğinizi kontrol edebildiğiniz Hazır Hesaplama Tabloları programın uygulanabilirliğini artırıyor.
Diyet yapılan iki günde, günlük karbonhidrat tüketiminiz yaklaşık 50 gr olarak sınırlandırılıyor. Bunun sebebi karbonhidratların ( özellikle proteinsiz yendiğinde) kişiyi daha fazla aç hissettirmesidir! Vücudunuz, minimum tüketilen karbonhidratlarla, yağları depolamak yerine yakmaya başlayacaktır.
Diyet Yap
Diyetin tüm faydalarını görebilmek için diyet yapılan iki günün art arda olması çok daha etkili oluyor, araştımalara göre, iki günü birlikte yapmak diyeti daha kolaylaştırıyor, birinci gün adaptasyon tamamlandığı için 2. Gün daha kolay uygulanıyor .
Diyet yapılan 2 gün düşük kalorili olmasına rağmen sağlıklı ve dengeli bir içeriğe sahip olduğu için herkes rahatlıkla uygulayabiliyor, tabii beslenme ile tedavi edilen kronik hastalığı olan kişiler hariç, ancak bu programın sağlığa faydaları göz önünde bulundurulduğunda bu kişilerde doktorları kontrolünde programı uygulayabiliyorlar.
Yaşam tarzi, genetik faktörler daha önce yapılan şok diyetler ve metabolik nedenlerle kilo vermekte zorlanan, dolayısıyla katı diyetler uygulayan ve bunlardan sıkılan danışanlarıma bir süredir uyguladığım bu yöntem ile muhteşem sonuçlar alıyorum. Herhangi bir kronik hastalığı olmayan herkesin uygulayabileceği haftada 2 gün diyetinin asıl amacı normalde akdeniz stili sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getiren kişilerin haftada sadece 2 gün yağ-karbonhidrat oranı düşük bir programla kilo kaybetmeleri , bu kolay diyet programını kilo koruma dönemin adapte etmekse yine çok kolay ve keyifli.
İdeal kilosuna ulaşan kişinin haftalık genel beslenmesini dinleyip, örneğin karbonhidrat ağırlıklı geçen bir haftanın 2 gününde protein ağrılıklı bir beslenme, alkol ve yağ oranı yüksek bir beslenmeyle geçen haftanın 2 gününde sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme uygulayarak dengeye ulaşması , sosyal yaşantısına müdahale etmeden fit kalmasıyla eş anlama geliyor.
İdeal kilonuza ulaştıktan sonra aklımıza takılan soru birçoğumuz için aynı olur, peki ben şimdi verdiğim kiloyu nasıl koruyacağım? Cevabı oldukça basit, haftanın sadece 1 günü kısıtlı beslenerek devam etmeniz yeterli. Sağlıklı beslenmeyi ne kadar yaşam tarzi haline getirsek de hepimiz arada kaçamak yapıyoruz, hayatım boyunca sağlıklı beslendim diyen insanlar bile özel günlerde, bayramlarda , tatillerde kaçamaklar yapıyor, işte haftada 1 gün sağlıklı ve dengeli öğünlerle olmak kaydıyla kalori kısıtlaması idela kilonuzu korumanızı sağlıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar