Yumurta diyeti şok diyetler arasında tanımladığımız diyet yöntemleri arasında yer alır. Çünkü çok düşük kalorili, ketojenik diyetler olarak adlandırdığımız diyetler arasındadır.
Yumurta diyeti adından da anlaşılabileceği gibi ana öğünlerde yoğunlukla yumurta olacak şekilde düzenlenmiş, özellikle yumurtanın kullanıldığı bir diyet yöntemidir. Ancak bu diyeti uygularken dikkatli olmak gerekir. Düşük kalorili yumurta diyeti bırakıldığında, diyetten sonraki beslenme şekline dikkat edilmezse, tamamen eski beslenme düzenine geçilirse verilen kilolar çok hızlı bir şekilde geri alınabilir.
Yumurtanın faydaları
Yumurta özellikle proteinden zengin bir besin öğesi olduğu için ve anne sütünden sonra en kaliteli ikinci besin olduğundan uzun süre tok tutma etkisi vardır. Proteinden zengin olduğundan özellikle iştah mekanizması üzerinden son derece olumlu etkileri bulunur. Tüketildikten sonra 36 saat boyunca tok kalmanızı ve abur cubur gibi atıştırmalıklardan uzak durmanızı sağlar.
Güne 1 adet yumurta ile başlamak uzun süre tokluk hissi sağlar. Güne 1 yumurta ile başlayan bireyler, yumurta tüketmeyen kişilere göre abur cuburlardan daha fazla uzak durur ve daha iyi kilo verir. Bu, yapılan çalışmalarla da ispatlanmıştır.
Yumurta diyetini uygularken dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi de yumurta tüketirken beslenmenize mutlaka diğer besin öğelerini de katmanız gerektiğidir.
Yumurta diyeti yaparken dikkat edilecekler
Yumurta diyeti adından da anlaşılacağı gibi tüm ana öğünlerin yoğunlukla yumurta kullanılarak yapıldığı bir diyettir. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu yumurtanın çok fazla tüketimi sonucu kabızlık gibi şikayetlerin olabileceğidir. Bu nedenle yumurta diyeti yaparken mutlaka bol bol lifli gıdaların da tüketilmesi gerekir. Yumurta tüketirken yanında mutlaka sebze ve meyve olmalıdır. Tam tahıllı besinler ve kuru baklagiller diyetinizde olmalıdır.
Yine aynı şekilde su tüketimi çok önemlidir yumurta diyetinde. Günde 8-12 bardak arası su tüketmeniz gerekir. Çünkü her bir kalori yakımı için 1ml suya ihtiyacımız vardır.
Yumurta diyeti yaparken alkollü, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yumurtayı hazırlarken de katı yağ yerine sıvı yağ kullanılmalıdır. Özellikle zeytinyağı kullanılması bu diyette önem taşır.
Yumurta diyeti yaparken günlük harekete egzersiz eklemek önemlidir. Haftanın mümkünse her günü, mümkün değilse 5 günü boyunca 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yapmak yumurta diyetinin etkinliğini artıracaktır.
Yumurta diyetinin uzun süre yapılması, yumurtadaki yüksek protein içeriğine rağmen vücutta kas kaybına neden olabilmektedir. Özellikle kas ve su kaybı olduğunda da kiloda azalma görülür ancak bu miktar yağdan olmaz. Vücudun kastan kaybetmemesi için yumurta diyeti sırasında yine tüm besin öğelerinden yararlanmak gerekir.
Yumurta diyetine eklenmesi gereken besinler
Yumurta diyetinde mantık özellikle protein içeriği yüksek beslenme olduğu için mutlaka proteinden yüksek olarak beslenmek önemlidir. Ama yumurtayı tek başına değil, diğer besinlerle kombine etmek gerekir. Yumurta diyetinin içinde mutlaka diğer protein kaynakları olan süt, yoğurt, peynir; kırmızı et, tavuk, balık veya hindi gibi besinler yer almalıdır.
Yumurta diyeti protein ağırlıklı bir diyet olduğu için karbonhidrat oranı çok düşüktür. İçeriğine baktığımızda diğer karbonhidrat kaynakları olan ekmek, çorba, pilav, makarna gibi besinler diyet listesinde çok az miktarda veya hiç yer almaktadır.
Yumurta diyeti yaparken alkollü, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yumurta kesinlikle kızartma ya da kavrulmuş şekilde tüketilmemelidir. Yumurta haşlanarak tüketilebilir, omlet, menemen veya çılbır şeklinde yapılabilir. Bunları hazırlarken de katı yağ kullanmamak gerekir. Çünkü katı yağların doymuş yağ oranı yüksek ve bu da kalp damar sağlığı için riski oluşturuyor. Bunlar yerine sıvı yağlar, özellikle zeytinyağı tercih edilmelidir. Zeytinyağı Omega9 yağ asitleri içermektedir.
Yumurta diyetinde öğünler
Yumurta diyetinde öğünler genel olarak yumurtadan oluşmaktadır. Ancak yumurta diyetini daha sağlıklı hale getirebilmek için beslenme uzmanları şunları öneriyor.
Yumurta diyetinde sabah kahvaltısı
Sabah kahvaltınızdaki ister haşlanmış, ister omlet veya menemen şeklinde yaptığınız yumurtanızın yanına bir iki dilim az yağlı peynir, Omega9 kaynağı olması için 5-6 adeti aşmayacak şekilde zeytin ekleyebilirsiniz. Bu zeytinlerin siyah ya da yeşil olması fark etmez, yeter ki çok tuzlu olmasın.
Çiğ sebzeler; domates, salatalık, biber, maydanoz gibi sebzeler lif alımı açısından önemlidir. Yumurtanın yanına ekleyeceğiniz bu besinler düşük kalorili olduklarından diyetinizi de destekleyecek, uzun süre tokluk hissini kontrol altına almanıza da yardımcı olacaktır. Yumurta diyetinin kahvaltısına 1-2 dilim de ekmek ekleyebilirsiniz.
Yumurta diyetinde ara öğünler
1 porsiyon meyveyi yeşil çay ile destekleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre yeşil çay karın bölgesindeki yağları azaltmaktadır. Bu diyetimizin içine yeşil çay, beyaz çay veya hibiskus gibi çayları ekleyebiliriz.
Yumurta diyetinde öğlen yemeği
Öğle yemeğinde yumurta yerine diğer protein kaynakları olan kırmızı et, tavuk, balık, köfte gibi besinleri ızgara olarak tüketebilirsiniz. Izgara eti yanında bol bir salata ile yiyebilirsiniz. İhtiyaca göre sofranızda bir iki dilim de ekmek bulunabilir.
Yumurta diyetinde öğleden sonraki ara öğün
Öğleden sonraki ara öğünde yine bir meyve yanına toplam 10 adeti aşmayacak şekilde fındık-badem gibi bir kombinasyon yapılabilir. Protein kaynağı tercih edilirse süt, ayran ya da kefir içilebilir ve bunların yanına meyve eklenebilir.
Yumurta diyetinde akşam yemeği
Akşam yemeğinde yine yumurta yemek istiyorsak sebzelerden faydalanabiliriz. Yumurta özellikle ıspanak ve pazıya çok yakışır. Onları pişirdikten sonra üzerlerine 1-2 adet yumurta kırarak, yanına da yoğurt ve 1-2 dilim ekleyerek gün içerisindeki öğünlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Yumurta diyetinin zararları
Yüksek kolesterol olan, düzenli ilaç kullanan, karaciğer rahatsızlığı olan veya safra kesesi alınmış kişilerin aşırı derece yumurta tüketmemesi gerekir.
Ergenlik döneminde ve ileri yaşta da bu tür düşük kalorili şok diyetlerin yapılmaması gerekir. Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar ve gençler büyüme ve gelişme çağında olduklarından bu kişilerin tek bir besine dayalı beslenme biçimini benimsememesi gerekir.
Bu nedenle yumurta diyetini çok uzun tutmamalı, yapmadan önce mutlaka beslenme uzmanınıza danışmalısınız. Yumurta diyeti için ideal süre 1-2 gündür.
Yumurta diyetiyle verilen kiloları geri almama yolları
Yumurta diyeti ile verilen kiloları geri almamak için yumurta diyetini çeşitlendirmek gerekir. İçerisinde diğer protein kaynakları olan et, tavuk, balık da yumurta diyetinde yer almalıdır.
Doğru miktarlarda olacak şekilde kompleks karbonhidratlar da yumurta diyetinde bulunması gereken besinlerdir.
Yumurta diyetine eklenmesi gerekenler
- Tam tahıllı gıdalar
- Sebze ve meyveler
- Kuru baklagiller
- Süt ve yoğurt ürünleri
Beslenmemizde bunlara dikkat edersek yumurta diyeti ile verdiğimiz kiloları geri almamayı başarabiliriz. Bununla birlikte bu tür düşük kalorili diyetler bırakıldıktan sonra normal beslenme düzeninize geçtiğiniz zaman maalesef kilo alımı çok hızlanabiliyor. Bu nedenle kaloriyi kademeli olarak artırmak gerekiyor ve o geçişi sağlarken de mutlaka egzersiz takviyesi yapmamız gerekiyor.
Haftanın her günü veya 5 günü 30 dakikalık tempolu yürüyüşler, haftada 1-2 kez 20-25 dakikalık kas çalışması protein diyeti yani yumurta diyeti ile verdiğimiz kiloları geri almamızı önler.
0 Yorumlar