Ticker

6/recent/ticker-posts

Tek besin diyet listesi ile nasıl zayıflarım

Tek besin diyeti tek besin diyeti zayıflatır mı tek besin diyeti nedir nasıl zayıflanır.

Tek besin diyeti çok hızlı zayıflamak isteyenlerin daha çok rağbet ettiği bir diyet şeklidir peki tekbesin diyeti kilo verdiriyor mu ?

Tek besin diyeti besin ayrıştırma diyeti olarak da tanımlanabilir. Sadece et, sadece sebze, sadece tahıl ağırlıklı beslenmeler de olabilir. Bir de tek besine yönelik diyetler vardır. Örneğin sadece lahana, sadece ıspanak, sadece soğan veya dondurma, simit, havuç gibi sadece o besine özel de olabilir. Ancak bu tür diyetlere beslenme uzmanlarından değil, internet ortamındaki forumlardan ulaşılır ve bu diyetlerin herhangi bir sağlık güvencesi bulunmamaktadır. 




Tek besine dayalı örneğin lahana diyetinde 1 haftada 7-8 kilo verilmesi amaçlanır, diyetin vaat ettiği budur. Bir çorba tarifi vardır. Lahana, havuç, kereviz, enginar, patlıcan, soğandan oluşan bir çorba vardır. Gün boyu, hatta günlerce her öğünde bu çorbanın içilmesi tavsiye edilir. Bu diyetle beklenen kilo kaybının bir kısmı, 3-4 kilo verilse de bu kilolar sudan gider. Çünkü sürekli sıvı ve aynı besini tüketirsiniz. Doğal olarak diğer organların ve kasların işlevini engelleyici bir diyet olduğundan vücutta yağ kaybı sağlanamaz.

Domates suyu diyetinde her iki saatte bir domates ve limon suyu tüketilmesi gerekir. Bununla da kilo kaybı olur ama sudan gerçekleşir. 

Dondurma diyeti şeker ve kalsiyum ağırlıklı bir diyettir. Bu diyette de şeker seviyelerinizde bir değişiklik olabilir. 

Soğan çorbası diyeti antioksidan bir diyettir ancak günlerce, haftalarca soğan çorbası ile beslenmek böbrekleri yorar. 

Tek besin diyetleri çok monoton diyetlerdir. Bu anlamda sürdürülebilirliği yoktur. Sağlıklı diyet yöntemleri değildir ve beslenme uzmanları tarafından kesinlikle tavsiye edilmez. 



Tek besin diyetinin zararları

Tek besin ile beslenmek, tek tip diyetler uygulamak tabii ki faydalı değil, hatta vücudun sistemlerine son derece zararlı diyetlerdir.

Bu diyetlerde, özellikle tek besine yönlenildiği zamana sadece o besinin içeriği ile beslenmek anlamına gelir. 

Örneğin et diyetinde sadece protein ve B vitamine yönelik bir beslenme sağlanırken, sebze diyetlerinde sadece C vitamini, lif kaynakları bulunur. Tabii ki sebzedeki diğer vitamin mineralleri alırsınız ancak bu sefer protein ve yağdan sınırlı bir diyet söz konusudur. 

Sadece süt diyetinde kalsiyum protein, süt şekeri ağırlıklı bir beslenme sağlanır. Protein de vardır ancak bu sefer diğer besinlerden, tahıldan, sebzeden gelecek vitamin ve mineraller alınamaz.

Tüm bu nedenlerle tek tip beslenme zararlı diyebiliriz çünkü beslenme uzmanları 4 grup besin ile beslenilmesini önerir. 

Tahıl grubu, et grubu, süt ve süt ürünleri, sebze grubu 4 ana besin grubudur. Bu 4 grupta her grubun dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle ana öğünlerde bu 4 gruptan ayrı ayrı, biraz biraz ekleyerek beslenilmelidir. Böylece protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller eşit bir şekilde alınabilir. 

Sadece protein ağırlıklı beslenme kalp damar sağlığını tehdit eder, kolesterol seviyenizi, kan yağlarınızı yükseltir. Sadece süt ağırlıklı beslenmede kalsiyumu fazla alırken diğer vitaminlerin emilmesini engelleyerek özellikle vitaminsiz kalıp vitamin emilimlerini bozabilirsiniz. 

Sadece sebze ile beslendiğinizde lif ağırlıklı beslendiğiniz için bağırsak ve sindirim sistemi çok çalışacağından vitamin mineral emilimi engellenir, vücutta vitamin mineral eksikliği yaşanır; aynı zamanda hali hazırda sindirim sistemi sorunları olan kişilerin rahatsızlıkları tetiklenir. 

Tek besin diyetlerinde sindirim sisteminin yanı sıra sinir sistemi, cilt sağlığı bozulur, saç tırnak dökülmeleri yaşanır, ilerleyen zamanda kalp damar rahatsızlıkları, eklem sorunları, kemik erimesi gibi problemler yaşanır, özellikle Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara genetik olarak yatkın olan kişilerin bu sorunları tetiklenir.

Tek besin diyeti yapmaması gerekenler

Tek besin diyeti günümüzde hızlı kilo kaybetmek isteyenlerin başvurduğu diyetlerden biridir ancak bu diyetleri yapmadan önce kendi sağlığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca beslenme uzmanları da bu diyetlerin yapılmasını önermiyor. Yaparsanız da maksimum 1 hafta sürmeli. 

Özellikle kalp damar sağlığında; kolesterol, ürik asit ve kan yağları seviyelerinde sorun olan kişilerin protein ağırlıklı tek tip diyetleri yapmaması gerekir. 

Sindirim sistemi sorunları olanlar protein ağırlıklı beslenirse yaşayacakları kabızlık problemleri bağırsak sistemi rahatsızlıklarını tetikler.

Sindirim sistemi sorunları olanlar tek tip beslenme diyeti ile çok fazla sebze tüketirse de, sebzelerdeki yüksek lif oranı bağırsakların çok hızlı çalışmasına ve bu da sindirim sistemindeki bir rahatsızlığın tetiklenmesine yol açar.

Tek tip beslenme ile vücutta vitamin mineral eksiklikleri oluşabilir, ilerleyen sürelerde sinir sisteminde birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Örneğin yüksek protein ağırlıklı beslenme ilerleyen zamanda Alzheimer, Parkinson veya B vitamini eksikliğine bağlı sinir sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Özellikle buna yatkınlığı olabilecek, genetik anlamda bu hastalıkları taşıyan kişilerin tek tip beslenmesi önerilmemektedir. 

Tek tip beslenme  cilt rahatsızlıklarına, tırnak ve saç dökülmelerine yol açar; sindirim sistemi problemlerini tetikler. 

Fazla protein ağırlıklı beslenildiğinde protein, kalsiyumun kemiğine geçişini engelleyeceği için kemik erimesi ortaya çıkabilir. Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun, hiçbir kişinin, genç, yaşlı, çocuk fark etmez, tek tip beslenmeye yönelmemelidir. Çünkü hızlı kilo kayıpları vücuttan su, hatta kas kaybı anlamına gelir ancak yağ kaybı olmaz. Bu nedenle zararlıdır ve hiç kimseye önerilmez

Yorum Gönder

0 Yorumlar