Ticker

6/recent/ticker-posts

Papatya çayı nasıl yapılır neye iyi gelir

Papatya çayını her zaman duyarız kış geldiğinde daha çok piyasaya çıkan bu çay nasıl hazırlanır papatya çayı nelere iyi gelir papatya  çayının faydaları nelerdir?


NASIL HAZIRLANIR?
Keyifle içebileceğiniz papatya çayını hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı  kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine  yarım litre kaynamış su ilave ederek 3-5 dakika demlemesini bekleyin. Daha sonra süzerek içebileceğiniz bu şifalı çayı bal ya da bir kaç loman damlası ile tatlandırabilirsiniz. Papatya çayının kullanım amacına göre hazırlama şeklininde değiştiğini unutmamalıyız

PAPATYA ÇAYI NEYE İYİ GELİR ?Faydası saymakla bitmeyen papatya bitkisinin vücuda bir çok katkısı vardır. Güçlü bir antidepresan etkisi olan papatya ayrıca sinüzite karşı en etkili maddelerden birine sahiptir. Özellikle regl dönemlerinde kullanılan papatya çayı güçlü bir yatıştırıcıdır. Papatya, saç rengini açmak için kullanılabildiği gibi saç derisindeki kaşıntıya da iyi gelir. Papatyanın içinde tonen, azülen, flavon glikozitleri ve bisabolol, terpenler ve solisik asitler dediğimiz maddeler bulunur. Papatyanın içinde bulunan alfa bisabolol maddesi ülsere karşı; arulene maddesi de mide yanmasına karşı etkilidir. 

Daha çok çay olarak tüketilen papatya mikrop öldürücü içeriği ile ağız yaralarının, boğaz ve bademcik iltihaplarının tedavisinde, diş eti problemlerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Siyah çay ve Yeşil çaydan sonra en çok tüketilen papatya çayı iştah açar, sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Hemoroid (Basur) tedavisinde de kullanılabilir. Bu şifalı bitkinin çayı uykusuzluğa karşı da faydalıdır. Papatyanın faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:



 Romatizmal hastalıklar için kullanılır.
– Deri döküntüsüne yol açan cilt rahatsızlıklarında kullanılır.
– Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak kullanılır.
– Sabah bulantılarını hafifletir.
– Alerji belirtilerini azaltır.
– Stresi ve gerginliği alır.
– Bağırsak sorununu giderir.
– Kaygıyı azaltır ve genel bir rahatlama sağlar.
– Kasları gevşetir, krampları azaltır.
– Sırt ve bel ağrılarını hafifletir.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Boğaz ağrılarını alır.
– Apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
                                 PAPATYANIN DİĞER FAYDALI KULLANIM ŞEKİLLERİ
Papatya arpaçık tedavisinde fayda sağlayabilir. Bir çay bardağı sıcak suya bir kahve kaşığı kadar papatyayı ilave edip 15 dakika beklenir. Daha sonra nce ve temiz bir süzgeçten, tülbentten süzülür. Bu suya küçük bir parça pamuk batırılıp göz kapağının üstüne konur. Pamuk soğudukça değiştirilebilir. Bu su ile göz temizlendiği vakit göz çapaklanması sorunu da çözülür.
Papatya, nane ve zeytinyağı karışımı romatizma tedavisinde kullanılabilir. Elde edilen bu karışım romatizma ağrısı olan yere yedirerek masaj yapılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar