Ticker

6/recent/ticker-posts

Kişiye özel diyet nasıl hazırlanmalı

Kişiye özel diyet listesi nasıl olmalı diyet kişiye özel nasıl hazırlanmalıdır kişiye özel diyet nedir ve nasıl olmalıdır.

Kişiye özel diyet kişinin kendi özelliklerine, günlük yaşantısına uygun, sosyal ve iş hayatına uygun, öğünlerine ve uyku saatlerine uygun, fiziksel aktiviteleri ile uyumlu bir diyet olmalıdır. Kişiye özel diyet özellikle kişinin kan değerlerini yükseltip azaltacak bir diyet olmamalıdır. 

Kişinin mevcutta bulunan hastalığını daha da kötüye götürmeyecek, kişiyi iyileştirecek, kişiyi forma sokacak bir diyet olmalıdır. Kişiye özel diyetlerde dikkat ettiğimiz nokta kişinin sevdiği yiyeceklerin bu diyette olmasıdır. 



Alerji yapan yiyeceklerin diyette yer almaması gerekir. Kişi kendisine has diyetle zayıflamalı, forma girmeli ya da kilo almalıdır. Kişiye özel diyeti başka bir kişinin kullanması asla önerilmez

Kişiye özel diyet öncesi kişiye hangi testler uygulanmalı?

Kişiye özel diyet uygulanmadan önce kişilerle yüz yüze görüşerek kişilerin son 6 ay içinde yapılmış kan tahlilleri mevcutsa bunlar istenir. Yoksa da yeniden bu testler yapılır. Bu testlerde hemogram değerine bakılır. Kan değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliğine göre kişinin diyete olan dayanıklılığı değişir. 

DemirB12 ve diğer bazı vitaminlere de bakılarak bunlar ilave edilebilir. Örneğin kişinin tansiyon sorunu varsa sodyum, potasyum, kalsiyum, menopoz döneminde ise kalsiyum ve magnezyum, cilt sorunu veya saç dökülmesinde çinko ve selenyum, tiroit hastalığında selenyum belirleyicidir. 

Kişinin iyi ve kötü kolesterolünün de bilinmesi gerekir. Kişinin açlık ve tokluk şekeri de önemlidir. Buna göre ara öğün eklenir veya çıkarılır. Eğer kilo verme veya alma programındaysak hipertiroidi veya hipotiroidi gösteren tiroit fonksiyonları da kontrol edilmelidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar