Ticker

6/recent/ticker-posts

Evlendik neden kilo alıyoruz?

Evlenen çiftlerin büyük bir kısmının kilo aldığı bir gerçek. Bunu çevrenizde çokça gözlemlemiş olduğunuz gibi, bizzat yaşıyor da olabilirsiniz. Peki, evlenen çiftler neden kilo alırlar?
  • 1-Düğün öncesi koşturmacasında kilo veren birçok çift, evlendikten sonra balayı ile birlikte başlayan bir rahatlama dönemine girerler. Gerek balayı tatillerinde gerek birlikte vakit geçirdikleri diğer tatillerde her şey dahil tatil konseptlerinde, açık büfelerde kendilerini bulurlar.
  • 2-Yeni evlenen çiftler aile büyüklerine ve akrabalara oldukça sık yemeğe davet edilir ve kendileri de evde yemek daveti verirler. Türk mutfağımızın akşam yemekleri hem gözü hem mideyi oldukça doyurucu nitelikte olduğundan kilo almak kaçınılmaz olur.
  • 3-Evlilik öncesinde, özellikle bayanlar anne evlerinde daha düzenli bir hayat sürmektedirler. Düzenli spor yapar, annelerinin sağlıklı yemeklerinden yerler. Evlendikten sonra, daha kolay hazırlanan besinlere yönelinir. Akşam yemeğinde makarna, mantı veya dışardan sipariş şeklinde yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketilmeye başlanır.
  • 4-Genellikle akşam yemeği sonrası ikinci bir çay sofrası kurulur yeni evli çiftlerin evinde. Yeni gelin, eşi için tatlı, pasta, hamur işi hazırlamaktan ve tattırmaktan büyük keyfi alır. Birlikte vakit geçiren çift, film izlerken patlamış mısır, kuruyemiş, cips, vs tüketmeyi de ihmal etmez.
  • 5-Yeni evli çiftler hafta sonları yemek odaklı planlar yaparlar. Nerede kahvaltı yapsak, nerede akşam yemeği yesek, nerede ne meşhur diye düşünüp, keyifli vakit geçirmek isterler.
Danışanlarımda gözlemlediğim başlıca bu sebeplerden dolayı, evlendikten 1-2 sene sonra 15-20 kiloya kadar alabilen çiftler, soluğu diyetisyenlerde alırlar. Kendileri şaşkınlık içindedir, ne ara kilo aldıklarını fark etmemişlerdir. Artık hem eski kıyafetlerine giremez olmuşlardır hem çevreden duydukları olumsuz yorumlar canlarını sıkmaya başlamıştır. Üstelik, yeni evli çiftin çocuk planları da varsa, gelin hanım kilolarının katlanarak artacağından büyük endişe duymaktadır. Olumsuz bir tablo ortaya çıktığının farkındayım. Ama birçok yeni evli çiftin yaşadığı bir sorun birlikte kilo almak. Peki ne yapmalı?
  • 1-Düğününüzden sonra kilo almaya başladığınızı fark ettiğinizde, hemen bir diyetisyenle görüşün. Hayatınızdaki değişikliklerden bahsedin. Diyetisyeniniz neden kilo aldığınızı fark edecek, size uygun sağlıklı beslenme programınızı oluşturarak kilo almanızın önüne geçecek, ideal kilonuza kavuşmanızı sağlayacaktır.
  • 2-Tatillerde her şey dahil konseptler yerine, hem yürüyüş yapabileceğiniz hem sağlıklı yemekler bulabileceğiniz kültür turları, butik ve küçük oteller tercih edin.
  • 3-Akşam yemeğinden sonra, bir şey yemeyin. Kulağınıza çok alışıldık bir cümle gibi gelse de, akşam yemeğinden sonra atıştırmak gerçekten kilo aldırıyor. Film izlerken, birlikte vakit geçirirken yiyeceklerle değil içecekler olsun elinizin altında. Mineralli su, bitki çayı, kahve,.. tercih edebilirsiniz.
  • 4-Akşam yemeği için planlı olun. Hafta sonundan yapacağınız 1-2 çeşit sebze yemeği ve dondurucuya koyacağınız köfteler ve etli dolmalar, hafta içleri kurtarıcınız olacaktır. Bazı günler, akşam yemeği olarak kahvaltı yapabilirsiniz. Omlet, menemen, kıymalı yumurta gibi seçenler hazırlayabilirsiniz, hem pratik, hem sağlıklı olacaktır.
  • 5-Davet sofralarında, kimseyi kırmamak adına, porsiyonlarınızı ufak ufak tutup, sadece tatlarına bakın. Yemeğin ardından gelen tatlı ikramını reddedin veya eşinizle paylaşın.
  • 6-Haftasonları eşinizle birlikte yapacağınız sahil ve koru yürüyüşleri, mutluluk hormonunuzu ve adrenalinizi artırarak hem size keyif verecek, hem formda kamanızı sağlayacaktır.
  • 7-Birbirinize su içmeyi hatırlatın. Alışveriş yaparken, markete girdiğinizde, bir büfenin önünden geçerken, yürüyüşe çıkarken elinizin altında su şişeniz olursa çok daha kolay su içtiğinizi görecek, asitli içeceklere ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz
  • Diyetisyen Kübra Bal

Yorum Gönder

0 Yorumlar